Pretože tento druh jedla je starodávne dedičské zrno – to znamená, že sa nezmenilo, ale hybridizovalo alebo štandardizovalo ako súčasť svojej kultivácie, vlastnosti zrna nie sú také jednotné ako v prípade modifikovanej pšenice obyčajnej. Najdôležitejšie je, že proteín – glutén v tejto múke nemá rovnaké vlastnosti ako proteín – glutén v pšeničnej múke. Recepty tejto múky si preto v niektorých prípadoch vyžadujú osobitnú manipuláciu. Najprv vám odkryjeme niekoľko základných rozdielov medzi týmito dvoma múkami.špalda obilnina.jpg
Pečenie prostredníctvom chémie? Pečenie je chémia. Jemné variácie alebo nesprávne prepočty môžu „zlomiť“ napríklad váš ďalší bochník. Preto recepty takejto múky a recepty z pšeničnej múky nie sú vždy vzájomne zameniteľné. Predtým, ako sa dostaneme ďalej, je dôležité mať na pamäti, že pšeničná múka je takou kategóriou, ako je to konkrétne jedlo. Pšenica je skupina príbuzných rastlín. Ale rovnako ako sa špalda odlišuje od pšenice obyčajnej, existuje aj množstvo rôznych hybridov a odrôd pšenice, ktoré sa môžu použiť na výrobu múky. Napríklad pšeničná múka sa môže značne líšiť v závislosti od použitých druhov pšenice a spracovania alebo mletia.chlieb zdravie špalda.jpg
Táto múka však nie je taká zdravá, ako špaldová. Hoci obe obsahujú lepok – a preto nie sú vôbec vhodné pre ľudí trpiacich celiakou, jedna z nich je predsa len zdravšia a podporuje trávenie lepšie ako tá druhá. Hádať, snáď, ani nemusíte!
Existuje dnes už množstvo skvelých a chutných receptov, ktoré sú dostupné na internete, ale i v kuchárskych knihách. Stačí, ak si nájdete pár minút, prelustrujete webové stránky a nájdete to, čo hľadáte! Chutný koláč alebo palacinky z tejto múky pre vás už časom nemusia byť ničím novým a pokojne ich zaraďte do svojho jedálnička. Aj keď, všetko s mierou!
Určite ale siahnite po týchto produktoch. Zmeníte jedálny lístok, zmení sa i vás život – to k lepšiemu!