Pečeň je súčasťou nášho tráviaceho systému. Zodpovedá za čistenie organizmu, tvorbu plazmových bielkovín a žlče. Aj keď sa o tomto orgáne hovorí, že sa regeneruje extrémne rýchlo, rovnako rýchlo sa dokáže i poškodiť.
 
strava
 
Najhoršia vec pre našu pečeň, je nadmerné množstvo jedla.Všetko, čo do svojho tela dostaneme na ňu priamo vplýva. Jej úlohou je totiž filtrovanie všetkého čo našim organizmom prejde. Obzvlášť nevhodné sú mastné a ťažké jedlá. Ak si dáte nezdravý obed, samozrejme, že vaša pečeň to zvládne. Problémom je, ak jej nedáte vydýchnuť. Preto je potrebná, aby bola naša strava vyvážená. Základom ej aj dostatok pohybu. Najhoršia kombinácia je práve veľa jedla a žiadna fyzická aktivita.
 
Ak chcete svojej pečeni uľaviť, jedzte menšie porcie, ale častejšie. Päť chodov denne je ideálny počet. Okrem raňajok, obeda a večere, si môžete dopriať olovrant a desiatu, alebo neskoršiu večeru. Hlavné jedlá, by mali byť samozrejme o čosi objemnejšie. Na desiatu si môžete dať ľahký zeleninový šalát a na olovrant napríklad ovocie. V prípade neskorej večere, sú ideálne taktiež ľahké jedlá. Slanine, klobáse, alebo vyprážanému syru, sa vyhnite určite.
 
Nadmerné požívanie alkoholických nápojov,samozrejme škodí našej pečeni výrazným spôsobom. problém nastane najmä vtedy, keď alkohol pijeme každodenne. Jedno pivo ku večeri je v poriadku. Avšak štyri za večer, už nie. Podobným spôsobom, tento orgán poškodzujú aj lieky. S mierou užívajte hlavne tie, ktoré nemáte predpísané lekárom.
 
pečeně

Nadmerné množstvo tukovv našom tele škodia aj pečeni. Preto s ňou majú problémy najmä obézni ľudia. Dajte si však pozor. Aj pri dokonalej postave, sa môže vo vašom organizme nachádzať viac tukov, ako je zdravé. Preto nepodceňujte preventívne prehliadky u lekára. Ide o najlepší spôsob ako odhaliť všetko zlé v našom tele.
 
Voľne dostupným výživovým doplnkom sa radšej vyhnite. Ak nie ste v tejto oblasti odborníkom, môžete si nimi skôr uškodiť, ako pomôcť. Medzi bezpečné patria prírodné produkty. Napríklad Ostropestrec  mariánsky, vám nemá ako poškodiť. Zároveň je považovaný za najlepší prostriedok, ktorý prospieva pečeni. Dôležité sú taktiež enzýmy.